ISTANBUL
Het meest indrukwekkende gebouw in Istanbul vindt ik het Topkapi paleis.

Het Topkapi-paleis, ook wel genoemd het Kanonnenpoort-paleis, was voor lange tijd het verblijf van verschillende Osmaanse sultans in Istanbul. Het is een gebouwencomplex van hoven, moskeeën, fonteinen en ga zo maar door. Ik heb het Topkapi paleis gekozen omdat het een beeld over hoe de sultans vroeger leefde, dit vindt ik erg interessant. Het paleis bestaat uit vier verschillende hoven, met bijvoorbeeld een bakkerij, een hospitaal en de Keizerlijke Harem. Voor mij straalt dit paleis pure macht uit. Dit komt met name door die Keizerlijke Harem, die vooral mijn aandacht trekt. In de Harem leefde de vrouwen en de kinderen van de sultan. Alle vrouwen van de sultan moesten buitenlandse meisjes zijn aangezien de Islam verbiedt om Moslims tot slaaf te maken.
[de Harem]
Het paleis ligt op het Seraglio-punt. Strategisch ligt het Topkapi paleis op een heuvel en je kijkt uit over de Gouden Hoorn, de Bosporus en de Zee van Marmara. Ik vind vooral de ligging van het paleis erg mooi. Je hebt er een geweldig uitzicht over de Bosporus.
Wat ik vooral erg mooi vindt aan het paleis is dat het een beeld geeft hoe de sultans vroeger geleefd hebben. Dit fascineert mij. Ik vindt ook dat ieder detail fantastisch is afgewerkt, zowel binnen als buiten. Hiermee bedoel ik dus de poort, de muren, de plafonds, de ingangen, fonteinen etc. Alles is met goud bekleed. Dit zie je bijna nergens in de wereld.
Tegenwoordig is het Topkapi paleis een museum. Zo kun je bijvoorbeeld Ottomaanse en Europese wapens en sieraden bewonderen. Ook dit vond ik erg bijzonder.
Tijdens ons verblijf in Istanbul hebben we ook de Hagia Sophia bezocht. De Hagia Sophia bevindt zich in het oude stadscentrum op het Europese deel, vlak bij de Sultan Ahmetmoskee, de Hippodroom en het Sarnici-waterreservoir. De wijk waar de Hagia Sophia ligt heet Sultanahmet. De Hagia Sophia, een van de meest historische architectonische wonderen die nog steeds overeind staat, heeft een belangrijke plaats in de kunstwereld met zijn architectuur, grootsheid, grootte en functionaliteit. Het gebouw staat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Twee kenmerken van de Hagia Sophia zijn de minaretten en de grote koepel. De Hagia Sophia bevat vier minaretten. De huidige koepel is 65 meter hoog en heeft een doorsnede van 31 meter.
Binnen zijn attributen aanwezig dat duidelijk maakt dat de Hagia Sophia een moskee is. Vooraan in de moskee verkondigd de Imam zijn preken.

Binnen de islam is het verboden op de profeet Mohammed te tonen door afbeeldingen van hem te maken. Toch zijn Allah, Mohammed, Hussein, en Hassan (de twee kleinzoons) ‘’te zien’’ in de moskee. Ze bevinden zich boven in de moskee.
De Hagia Sophia is versiert met prachtige mozaïeken, een groot deel hiervan met een Christelijk thema. Christus wordt bijvoorbeeld weergeven als een keizer op een troon.
Geslaagd bezoek aan de Hagia Sophia!


Dit gebouw is typisch Turks. Dit kun je zien aan de minaret en de koepels. Dit zijn kenmerken van een moskee. Moskeeën kom je echt heel veel tegen in Turkije, en daarom is het dan ook echt een kenmerk van Turkije.

Iets wat ik typisch Turks vindt is de thee. Thee wordt door Turken overal en de hele dag door gedronken, net zoals wij in Nederland koffie drinken. Thee wordt geschonken in tulpvormige glaasjes. Turkse thee is vaak donkerrood en heel erg sterk. Het geconcentreerd theemengsel staat heel de dag op het vuur en wordt aangelengd met kokend water. Theezakjes worden als een westerse ‘’afwijking’’ gezien.
Het valt niet te missen als je in Istanbul bent: Balik Ekmek. Ofwel, broodje vis. In de wijk Eminönu, vlakbij de Nieuwe Moskee en de Galatabrug, liggen langs het water enkele boten waarop de hele dag aan de lopend band vis gebakken wordt. Hier kun je voor een paar cent een 'Balik Ekmek' kopen. Lekkere verse vis op een broodje met wat sla!

The Grand Bazaar. The Grand Bazaar in Istanbul is een van de grootste overdekte markten ter wereld met meer dan 58 straten, 1.200 winkels en met tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers per dag. De bazaar is bekend voor zijn winkels voor sieraden, aardewerk, specerijgewassen en tapijten. Het winkelen vond ik echt heel speciaal want ik heb nog nooit zo’n grote overdekte mark gezien. Alles wat er verkocht werd was ook typisch Turks, zoals tapijten, kleding, sjaals en sieraden.

Kebab is echt een typisch Turks vleesgerecht. Zowat bij ieder eettentje of restaurantje wordt kebab verkocht. Het wordt echt heel veel gegeten. Kebab bestaat uit laagjes vlees die op een grote pin geperst worden. Voor kebab wordt rund- en kippenvlees gebruikt. Door moslims wordt nooit varkensvlees gebruikt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb