OPENMONUMENTEN DAG

Ik ben samen met Guusje, Brenda en Milka naar de Open Monumentendag geweest.
We hebben 3 monumenten bezocht: het Sieboldhuis (Rapenburg 19), de Hortus Botanicus (Rapenburg 73) en de Sterrewacht (Rapenburg 73).
 
We hebben als eerste het Sieboldhuis bezocht. Het Sieboldhuis is een museum waar voorwerpen worden getoond die Philipp Franz von Siebold (1796-1866) tijdens zijn verblijf op Deshima, de Nederlandse handelsnederzetting bij Nagasaki in Japan, verzameld heeft. Het Sieboldhuis heeft een expositie van landkaarten, gesteente, planten en dieren, gebruiksvoorwerpen en kunst.
 
 
Het Sieboldhuis is eigenlijk een samenvoeging van vier woningen die er vanaf de late 15e eeuw hebben gestaan. Toen ik het Sieboldhuis voor het eerst zag, vond ik het al meteen een mooi gebouw. Dat kwam door de mooi afgewerkte voorgevel en de grote hoge ramen. Het gebouw staat in een rij met anderen oude panden, en het ligt aan het water.
 
 
Van binnen ziet het gebouw er heel mooi uit. De kamers zijn vol ingericht, en de muren hebben allemaal verschillende kleuren en figuurtjes. Het geeft mij een beetje een Japanse indruk. Er zijn veel geometrische vormen gebruikt, dat kun je zien aan de rechthoekige kamers en de hoge ramen.
Het mooiste van het Sieboldhuis vond ik de opstelling van de voorwerpen. De kamers waren allemaal heel mooi ingericht, ieder een aparte stijl, en in iedere kamer andere soorten voorwerpen. Er was een bijvoorbeeld een schatkamer, een flora- en fauna kamer en een kaartenkamer.
 
 
(de schatkamer)                                                                            (de kaartenkamer)
 
De tuin vond ik ook heel erg mooi.
Het minst leuke was dat er maar op 2 van de 5 etages iets te zien was, en dat het rommelig was bij de trappen.
 
 
 
Daarna brachten we een bezoek aan de Hotus Botanicus. We hebben een rondleiding gevolgd door de nieuwe kassen die op 4 september 2013 zijn door onze enige echte koningin Maxima.
De rondleiding ging om 15:00 van start, en we begonnen bij de tabaksplant. Vervolgens gingen we de pas geopende kas in, waarin tropische en subtropische planten uit Nood-Afrika staan. We kregen meteen veel uitleg over de bekendste plant uit de Hortus; de Reuzenaronskelk. Zijn stam lijkt op schimmel, maar dat is het niet. De plant gebruikt dat als camouflage, waardoor de dieren er niet op af komen. De Reuzenaronskelk maakt een stank aan die andere insecten juist wel aantrekt, zodat hij bestoven kan worden. Jammer genoeg is de Reuzenaronskelk een bedreigde plantensoort.
 
   (de Reuzenaronskelk)
 
Daarna liepen we langs de Patchoeli, de parfum plant, en de Kannibaaltomaten. Volgens een oud verhaaltje kruidden de kannibalen vroeger het mensenvlees met deze soort tomaten. Op een gegeven moment gingen we de trap op en liepen we langs de kaneelboom en de bananenboom.
Eenmaal aangekomen in de volgende kas kwamen we aan bij de Mierenplanten. In die planten zitten allemaal gangen die de mieren hebben gemaakt om bescherming te zoeken. In deze kas waren ook de Bekerplanten. Een bekerplant is glad van binnen, zodat de insecten niet meer eruit kunnen. In deze kas waren ook heel veel verschillende orchideeën te zien.
De Victoriakas was de laatste kas die we bezocht hebben. Normaal ligt hier een Reuzenwaterlelie, maar helaas hebben ze die weggehaald, om hem opnieuw te kweken. Dit was het einde.
 
 (de Victoriakas)
 
De rondleiding was erg boeiend, omdat er heel veel uitgelegd werd over de planten. Helaas konden we de planten soms slecht zien omdat er allemaal mensen voor stonden. Of konden we het slecht horen omdat we te ver weg stonden en de ruimtes te klein waren om er met z’n allen omheen te staan.
  
De Sterrewacht hebben we als laatste bezocht. De oude Sterrewacht is nu een museum waarin je verschillende dingen over het heelal kunt bekijken. De Sterrenwacht is opgericht in 1633 als observatorium bij de Leidse Universiteit, gevestigd op het dak van het Academiegebouw. Het is het oudste universiteits-observatorium ter wereld. In 1861 werd er een groter observatorium gebouwd op het terrein van de Hortus Botanicus, onder leiding van F. Kaiser. Het gebouw is ontworpen door architect Henri Camp, en kreeg de naam de oude Sterrewacht. Het gebouw is van 2009 t/m 2011 grootscheeps gerenoveerd, en het dient als een rechtenfaculteit van de universiteit Leiden. Nu, anno 2013 is het dus een museum over het heelal.
 
 
De buitenkant van de oude Sterrewacht is gemaakt van steen en beton. De buitenkant is op een ouderwetse manier gebouwd, omdat het gebouw er al stond vanaf 1861, en nu zit er een nieuwe verflaag op (door de restauratie) wat een heel mooi effect geeft. De binnenkant van de oude Sterrewacht is heel modern. Er hangen allemaal posters en schilderijen van het heelal in de ruimtes. Iets wat mij wel opviel was dat de muren aan de binnenkant alleen maar uit bakstenen bestond. De vormen die zich in het museum bevinden zijn vooral geometrisch, want alle kamers zijn rechthoekig.
De oude Sterrewacht bevind zich op het terrein van de Hortus Botanicus, en is omgeven door allemaal mooie planten en bomen. Ook ligt het gebouw aan het water.
 
 
Het mooie aan de oude Sterrewacht is de omgeving waar het museum zich bevindt. Dit komt door al de mooie bomen, planten en bloemen. De architectuur van het gebouw vind ik ook erg mooi. Je ziet echt dat het ouder is dan alle andere musea.
Het minst leuke van de oude Sterrewacht was dat er binnen niet echt veel te doen was, behalve naar de posters kijken.